Министър Вътев: Биологичното производство привлича все повече млади хора
Биологичното производство привлича все повече млади хора и това дава надежда за бъдещето на сектора. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който приветства участниците в Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив в рамките на Международното земеделско изложение от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.
Развитието на пазара на биопродукти изисква много голямо усилие, подчерта министър Вътев и допълни, че резултатът от това ще се види в магазините като цени и разнообразие на продуктите.
Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева заяви прu официалното откриване на конференцията, че Министерството на земеделието и храните работи интензивно за подобряване на регулаторната рамка за биоземеделието. Тя посочи, че биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз. Отворени сме за партньорства с научната общност и всички заинтересова ни страни, целите пред нас са предизвикателство, но със съвместни усилия ще постигнем добри резултати, допълни тя.
Заместник-министър Георгиева изтъкна и партньорството между биопроизводителите и държавната администрация за развитието на иновативно земеделско производство, щадящо околната среда, като през годините се виждат подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса.
На форума за поредна година беше връчена наградата Лауреат Биофактор, за цялостен принос за развитието на биологичното земеделие. Тази година отличието получи Дивата ферма, които бяха номинирани от биосектора, заради успеха им в развитието на семейния бизнес и примера за приемственост, който дават.
В конференцията участваха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите доц. д-р Светла Димитрова, председателят на Българска асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова, председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, управителят на Фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, главният директор на Международния панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов, земеделски производители и учени.
В производство на храни най-важното винаги е доверието на потребителите, защото потребителят никога не може да бъде излъган. Той винаги усеща истината и избира на кого да се доверява, да, има и други фактори, като цени и финансова възможност, има и избор на определени храни в зависимост от здравословното състояние на човек. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на Националната научно-практическа конференция на тема: „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейската нормативна уредба“, която се провежда в Пловдив.
Той посочи, че един от големите проблеми в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход. „Има една неразривна връзка, която се казва микробиом на почвата, растенията, животните и човека. Предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и този микробиом е най-полезният за нашето здраве, а ние сме принудени днес да консумираме прекалено много вносни храни“, допълни министър Вътев. По думите му една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на тази златна почва не може да има продукция.
По отношение на „Зелената сделка“, обект на дискусия по време на конференцията, министър Вътев каза, че нейните параметри са много смислени, но проблемът идва от това, че тя стартира с високо амбициозни цели преди да бъдат подготвени алтернативи на всичко онова, което се забранява като препарати за растителна защита, торове и др. „Трябваше да се изчака науката да си свърши работата, и когато имаме готови алтернативи тогава да тръгнем да забраняваме“, отбеляза още той и посочи, че резултатът се вижда в протестите на земеделските производители в цяла Европа.
Темите за Стратегията от „Фермата до масата“ и пазарите са много важни за всеки един производител, като проблемът и тук е липсата на български суровини за преработка“, каза министър Вътев. Във връзка с биологичното производство на храни той изрази дълбокото си убеждение, че България може да бъде оазиса на Европа за биопроизводство на храни, но изискванията и регулациите са усложнени във висока степен. „В много случаи се постига една огромна себестойност, за която никой не е готов да плати“, каза министър Вътев.
Според министър Вътев за здравословното хранене и системите за самоконтрол, няма вариант при който държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол. „Ако всички сме от един бранш и произвеждаме един и същ продукт и искаме да спечелим доверието на потребителите, ние си залагаме показателите за качество, параметри и контроли и не допускаме никой от нас да подведе потребителя с отклонения от тези параметри“, категоричен е министърът.
Във връзка с темата за кооперирането по агрохранителната верига министър Вътев изтъкна, че у нас всеки се бори на пазара сам, защото няма вертикални кооперативи (от полето до крайния продукт), нито хоризонтални и апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.
На събитието присъстваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев и председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова.