Пролетният фестивал– най-голямото годишно събитие в милиарден Китай
Пролетният фестивал е най-големият празник за китайците и може да се сравни по значение с Коледа в западните традиции. Въпреки че с течение на времето са настъпили промени в смисъла и начина на празнуване, статутът на Пролетния фестивал в живота и съзнанието на китайците е незаменим.
Казват, че този празник вече има 4000-годишна история.
В началото се е наричал„Суей“ (година). Около 1000 г. пр. н. е. хората започват да наричат празника „Ниен“ – реколта. Ако в годината се събере добра реколта, то тя се казва „Йоуниен“, а ако има богата реколта, то е „Дайоуниен“.
Според китайските обичаи Пролетният празник започва от 23-ия ден от дванадесетия месец по китайския лунен календар и продължава до 15-ия ден от първия месец на новата година – Празника на фенерите, т. е. общо около 3 седмици. Тази година Пролетният празник се отбелязва на 10 февруари.
Последната вечер от старата година по китайския лунен календар се нарича „Чуси“.
Чу означава ликвидиране, Си е вечер и затова Чуси е посветен на изпращането на старата и посрещане на новата година. В страната Чуси има и други наименования – „Чуйе“, „Ниенйе“ и „Ниенсанши“. В този ден се извършва ритуалното почистване на къщите за прогонването на старото и получаване на новото и се окачват фенери.
По време на Чуси, хората пият напитката „Тусу“, смес от вино или вода и вярват, че тази напитка може да прогони болестите и бедствията. Според медицински данни „Тусу“ представлява комбинация от 7 лекарствени билки.
В навечерието на новата година всичките членове на семейството се събират заедно около трапезата
– това е неизменна част от този празник. Но в различните краища на страната има много различни навици и обичаи.
В Южен Китай обикновено има десетина ястия на трапезата, сред тях задължително присъстват тофу и риба, защото произнасянето им е еднакво с йероглифите за богатство.
В Северен Китай пелмените играят главна роля на новогодишната трапеза. Всичките членове на семейството заедно приготвят пелмените, като във фините кръгли палачинки от брашно се слага вкусен пълнеж и ги варят в гореща вода.
След вечеря обикновено възрастните дават пари на децата, наричани „Ясуейциен“.
Хората прекарват вечерта заедно, като гледат телевизия, играят карти и други чак до идването на новата година, което се нарича „Шоусуей“ – запазване на годината. При настъпването на новата година се пускат фойерверки за изгонване на злите сили.
На първия ден на новата година всички членове на семейството обличат нови празнични дрехи
и посрещат гости или отиват на гости. Ако между роднините е имало спорове, то по време на Пролетния празник те си гостуват взаимно, за да се помирят.
Празничната програма в тези дни е много пъстра и разнообразна. На някои места се изпълняват опери и се пускат филми, на други се организира танцът на лъва или се провеждат различни храмови празници.
Неизменна част от празничната атмосфера са и специалните двойки стихове и картини, както и
многобройните празнични фенери,
произведени според китайските традиционни занаяти. Върху фенерите са изобразени фигури на животни, герои, както и пейзажи и др.
Наред с повишаването на жизнения стандарт, начините за прекарване на Пролетния празник на китайците също се изменят.
Екскурзията в провинциите или чужбина
става мода особено сред младите. И тази година по време на Пролетния фестивал китайците ще осъществят в родината и извън нея поразителните девет милиарда пътувания!