Великденът ще ни излезе с 10% по-скъп тази година

Като изключим лошото време в момента, което затруднява ритмичното предлагане на пазара, преди Великден няма стресови фактори. Очаква се нормална търговия без дефицит на продукти, характерни за празничната трапеза.
Това коментира пред БНР-Радио София Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). И добави:
“В момента индекса е точно колкото през миналата седмица. Тоест, съвкупно нищо не се е изменило. Поскъпването спрямо 2024 г. е минимално. Тогава кошницата с всичко за празничната трапеза е струвала 93, сега е 101 лева.”
По думите на Иванов, сега само зрелият лук е с 14%, а старите картофи – с 1% под нивата от м.г. Всичко друго е по-скъпо. Киселото мляко е с 20% нагоре. Пресните картофи са с 60% над цените отпреди година, а краставиците – с около 13 на сто. Предлагането ще се увеличава и това предполага плавно поевтиняване.
При яйцата засега не се отчита промяна в цените.
“Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети. Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят продукти на нормални цени, не повишени спекулативно. Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач”, каза още председателят на ДКСБТ.
Той беше категоричен – българско агнешко има достатъчно, но няма как да се спре навлизане и от чужбина. В момента цената на характерното за великденската трапеза месо варира от 24 до 28-30 лева/кг.