Руски учени разработиха закваска за кисело мляко, заместваща вносната

Учени от Южноуралския държавен университет (ЮУрГУ) са разработили първата руска закваска за кисело мляко на базата на суроватка от извара. Тази разработка решава проблема с недостига на вносни изходни суровини във фабриките, предаде ТАСС.
Местните производители на ферментирали млечни продукти досега са работили предимно с вносни закваски за директно засяване (DVS). Поради намаляването на доставките, DVS на руския пазар рязко бяха ограничени, затова бе създадена първата вътрешна комплексна система от закваски (КЗС) за ферментирали напитки на базата на суроватка от извара с директно добавяне на закваска. Разработката се основава на използването на странични продукти от преработката на мляко. По време на изследването руските учени откриха, че поради голямото количество хранителни вещества и лактоза, съдържащи се в суроватката от извара, тя служи като хранителна среда за интензивно размножаване на микрофлората на закваската. Основната тайна на технологията обаче е, че на етапа на получаване на закваската, челябинските учени са обработили суроватката с нискочестотен ултразвук, за да микроструктурират нейните компоненти.
Изследователите са тествали метода КЗС в Курганския млечен завод „Молоко Заураля“. Технологията вече е готова за внедряване в предприятията на хранително-вкусовата промишленост в Русия.
Южноуралският държавен университет, в съответствие със стратегията за научно и технологично развитие на Руската федерация, е фокусиран върху развитието на големи научни интердисциплинарни проекти в областта на цифровата индустрия, материалознанието и екологията. В Годината на науката и технологиите ЮУрГУ спечели конкурса по програмата „Приоритет-2030“. Университетът функционира като регионален проектен офис на Уралския междурегионален научен и образователен център от световна класа.