“Българските етерични масла – хит на “Зелена седмица Берлин’2025”
Федералният министър за прехраната и земеделието Джем Йоздемир, кметът на Берлин Кай Вегнер и Европейският комисар по земеделие и храни Кристоф Хансен посетиха българския щанд
Федералният министър за прехраната и земеделието Джем Йоздемир, кметът на Берлин Кай Вегнер и Европейският комисар по земеделие и храни Кристоф Хансен посетиха и откриха официално българския щанд на най-голямото международно изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство „Зелена седмица 2025“, което се провежда в Берлин. Те бяха посрещнати от българската делегация, водена от заместник-министрите на земеделието и храните д-р Лозана Василева и доц. д-р Деян Стратев.
Федералният министър Джем Йоздемир приветства българските представители и отбеляза важността на културния и кулинарен обмен между държавите. Кметът на Берлин Кай Вегнер сподели впечатленията си от българската кухня, като акцентира върху традиционната ни баница, която му направи особено силно впечатление. Европейският комисар Кристоф Хансен отправи специални поздравления за цялостната организация на участието на България и изрази възхищението си от качеството и разнообразието на представените продукти. И тримата официални гости дадоха висока оценка на продуктите на българския щанд, включително млечни и месни продукти, вина, етерични масла, мед и биопродукти.
България е световно известна с етеричните си масла и най-вече розовото масло, като сме на първо място по производство на лавандула, каза пред медиите в Берлин заместник-министър д-р Лозана Василева. Тя изтъкна, че има ръст на производителите, които участват в изложението и представят широка гама български традиционни продукти. „Миналата година те бяха 11, тази са 14 и се надяваме за напред да разширяваме представянето на страната ни пред посетителите на това престижно международно изложение“, каза още Василева.
И тази година изложението предоставя възможност на българските производители да представят своите стоки на хиляди посетители от 60 страни, създавайки контакти и възможности за международно разширяване на пазара. България участва за 34-ти път в това престижно събитие, което събира водещи производители от цял свят в областта на хранително-вкусовата промишленост. Страната ни тази година представя български производители, които предлагат на посетителите от цял свят разнообразие от консервирани плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, кисело мляко, биволско сирене, кашкавал, суджук, рибни продукти, ядки, вина, биологични напитки и други. Презентацията е в сътрудничество с водещи български асоциации и съюзи на производители в сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.
Във връзка с огнищата на шап в Германия, които според ветеринарните власти, вече са две, мерките в България също са затегнати, каза от своя страна заместник–министър доц. д-р Деян Стратев и допълни, че “на изложението в Берлин тази година няма селскостопански животни”.
В официалното откриване на българския щанд участваха още: президентът на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид, председателят на Федералната асоциация на германската хранително-вкусова промишленост д-р Кристиан фон Бьотихер и изпълнителният директор на Панаир Берлин д-р Марио Тобиас.
В рамките на днешния ден, зам.-министър Василева ще участва в Глобалния форум за земеделие и храни. По време на посещението в Берлин е предвидено зам.-министър д-р Лозана Василева да участва и в седемнадесетата “Среща на върха на земеделските министри „GFFA 2025“, където министрите от над 60 държави ще дискутират теми, свързани с устойчиво производство на биомаса, ползите за устойчива биоикономика в селското стопанство и кризите в земеделието.