“Да ви е сладко” от Урсула – Брюксел разреши да ядем праха от жълт брашнен червей
![“Да ви е сладко” от Урсула – Брюксел разреши да ядем праха от жълт брашнен червей](https://zemya.bg/wp-content/uploads/2025/02/chervej-850x539.webp)
“Новата храна” (Novel Food), както брюкселската бюрокрация нарича червеите, щели да са полезни за здравето и природата….
Прахът от жълт брашнен червей, ларви на червеи (Tenebrio molitor), ще бъде разрешена храна за пускане на европейския пазар на храни от 10 февруари.
Регламент, издаден от Европейската комисия на 20 януари, показва, че обработеният с ултравиолетови лъчи прах от цели ларви на Tenebrio molitor трябва да бъде включен в списъка на Европейския съюз с нови храни, посочен в Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470. Френската компания Nutri’Earth има ексклузивни права да предлага на пазара прах от жълт брашнен червей за следващите 5 години, считано от 10 февруари 2025 г., съгласно същия регламент, който е задължителен и пряко приложим във всички държави членки.
![](https://zemya.bg/wp-content/uploads/2024/02/Урсула.jpg)
Novel Food
На официалния уебсайт food.ec.europa.eu Комисията предоставя редица разяснения относно решението да одобри още една храна, получена от насекоми (четвъртата), като Novel Food, която да се използва като хранителна съставка в серия от хранителни продукти, предназначени за европейското население.
Концепцията за Novel Food се определя като храна, която не е била консумирана значително от европейците преди 15 май 1997 г., когато беше въведен първият регламент за новите храни. Нито една държава членка не е потвърдила значително ниво на човешка консумация на насекоми от който и да е вид преди 15 май 1997 г.
Регламентът, приет през януари, е една от последните стъпки в процедурата за разрешаване на обработен с ултравиолетови лъчи прах от жълт брашнен като нова храна, според ЕК. Държавите членки дадоха на Комисията зелена светлина да разреши на оператор на хранителни продукти, който е поискал тези разрешения, да пусне продукта на пазара на ЕС – в случая френската компания Nutri’Earth.
Това вече се случи с редица насекоми, като мигриращия скакалец или домашните щурци, а законодателството, регулиращо така наречените Novel Food, се опитва да поддържа баланс между иновациите и безопасността на храните.
Настоящият разрешителен режим успя да намали наполовина времето, необходимо на “новите храни” да достигнат до пазара на ЕС в сравнение с предишното законодателство, според Комисията.
Обмислят се различни видове храни, някои напълно необичайни
Обмислят се различни видове храни, някои напълно необичайни, като насекоми, водорасли, нови растителни протеини, но също и традиционни ястия от трети страни и ще допринесат за постигането на различните цели, поставени от ЕС в рамките на Зелената сделка и в стратегията “От фермата до вилицата” (Farm to Fork strategy).
Принципите, които Комисията твърди, че защитава съгласно новите разпоредби за храните, се отнасят до безопасността на новите храни за консумация и факта, че те ще бъдат правилно етикетирани на рафтовете на магазините. Освен това, ако така наречените нови храни са предназначени да заменят други храни, тогава те трябва да имат поне същата хранителна стойност като тези, които заместват.
Що се отнася до консумацията на насекоми, Комисията счита, че зависи от европейските граждани дали искат да ядат насекоми или не, но заявява, че използването на насекоми като алтернативен източник на протеини не е новост и добавя, че насекомите се ядат редовно в много региони на света.
Европейската комисия също така твърди, че разнообразяването на хранителните доставки с храна за насекоми допринася положително за околната среда и здравето, като същевременно отговаря на нарастващото търсене на протеин сред средната класа, като се имат предвид нарастващите икономически и екологични разходи за производството на животински протеини.
В допълнение, ЕК твърди, че ползите за околната среда от отглеждането на насекоми за храна се основават на високата ефективност на преобразуването на храната от насекоми, по-малкото емисии на парникови газове, по-малкото използване на вода и обработваема земя и използването на биоконверсия на базата на насекоми като решение за намаляване на хранителните отпадъци.
Европейският пазар за “нови храни” (Novel foods) може да се разшири
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) счита консумацията на храни на основата на жълт брашнен червей за “безопасна”, но италианският заместник-секретар по здравеопазването Марчело Джемато каза, че Италия ще наблюдава това, така че да се спазват “принципът на прозрачност и правото на гражданите да избират напълно наясно какво консумират чрез етикети и подробна информация”, отбелязва италианската информационна агенция ANSA, цитирана от Pro Tv.