Изложбата „Подвижен пир“, посветена на хранителна култура и начина на живот в Китай през вековете

На 19 март тази година Хонконгският дворцов музей откри за първи път специалната изложба „Подвижен пир“, включваща над сто ценни артефакта, показващи разнообразната хранителна култура и начин на живот в Китай.
Нова специална изложба на Хонконгския дворцов музей бе организирана съвместно с Дворцовия музей „Забранения град“. От вкусна храна, която задоволява всички сетива, до етикет на масата, философски мисли и много други, всичко това демонстрира дълбоката и обширна 5000-годишна китайска кулинарна култура. Специалната изложба е отворена за посетители от 19 март до 18 юни.
Изложбата показа над 110 ценни културни артефакта, включително 8 първокласни национални съкровища от Дворцовия музей и други необикновени предмети от Британския музей, Музея на азиатското изкуство в Сан Франциско и Музея на изкуствата в Кливланд. Тя разкрива великолепието на китайската хранителна култура от приборите за хранене и хранителните навици до еволюцията на традиционните обичаи.
Изложбата е разделена на четири секции от периода на неолита до последната династията Цин (1644 – 1911), които показват формирането и развитието на важни елементи от китайската кулинарна култура и предлагат на публиката пир във времето.
Първата част, „Преминаване от живота към смъртта“, показва церемониални и гробни предмети, свързани с храната от неолита до династията Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. н. е.).
Експонатите включват и бронзови ритуални съдове от периода на Западна Джоу (1046 – 771 г. пр. н. е.)
Вторият раздел, „Кръстосване на култури“, показва подноси, кани и други съдове за хранене от времето на династиите Тан (618 – 907) и Сун (960 – 1279).
Експонатите от този период подчертават кулинарния обмен между Китай и Централна и Западна Азия. Ключовите предмети включват кана с глава на феникс от династия Тан и чаша с цветя на дръжки.
В следващия раздел, наречен „Пресичане на планини и езера“, посетителите се пренасят на развлекателни банкети от династиите Мин и Цин, оценявайки артефакти от банкетните сцени от онова време.
Сред представителните експонати е картината „Нощен банкет в градината на прасковите и сливите“ на придворния художник Дин Гуанпън от династията Цин.
И накрая бе представена секцията „Пресичане на времето“, която умело съчетава древни и модерни сцени и предмети чрез интерактивни инсталации, като например мултимедийна маса за хранене, където човек може да симулира поръчване на храна. Тази новаторска презентация предлага на публиката поглед към историческото и съвременното развитие на китайската кулинарна култура, довеждайки пътуването на този „Подвижен празник“ до перфектен завършек.
За да допълни темата „Подвижен празник“, Дворцовият музей в Хонконг ще стартира поредица от дейности, включително публични лекции и работилници за правене на кутии за храна.