Разкриха тайната за запазване свежестта на чая от късната пролет

Чаят, като една от най-популярните напитки в света, дължи уникалния си вкус на теаниновата аминокиселина.
Теанинът осигурява деликатна сладост, която балансира горчивината на катехините и кофеина, а успокояващото му действие може да облекчи тревожността и да спомогне за по-добър сън.
Нивата на теанин са високи в новите издънки на чаените растения, които се появяват през ранната пролет, но след това значително намаляват в края на пролетта, което води до бързо понижаване на качеството на зеления чай, преработен от късната пролетна реколта.
Въпреки това молекулярните механизми, които са в основата на това сезонно намаляване на нивата на теанин, оставаха неизвестни в продължение на години. Екип, ръководен от професор Джан Джаолян от Аграрния университет в Анхуей, разрешава загадката чрез дългосрочно проучване, като резултатите са публикувани в списание The Plant Cell.
Като разкрива метаболизма на теанина в чаените растения, това проучване може да предостави стратегии за подобряване на аромата на чая в края на пролетта.