Шафранът – най-скъпата подправка в света

На Изток шафранът е известен от хилядолетия не само като подправка, но и като лекарство. Записки за него са открити в древните медицински трудове. Съществува и версия, че той е най-древната използвана подправка в света.
С подправките ние се опитваме да направим ястията по-вкусни, но сигурно не ви се е случвало да се замислите коя е най-скъпата подправка в света и какво я прави такава драгоценност?
Преди да достигне до магазините шафранът преминава дълъг и трудоемък процес на обработка. Той се получава от цветовете на шафрановия минзухар и по-точно от трите близалца на цвета му. За да се получи един килограм от подправката, е необходимо да се съберат около 300 000 цвята. Ето защо цената му е възможно да достигне до 1 000 щатски долара за килограм. Цветовете на шафрановия минзухар, цъфтящ през есента, са много красиви, но именно тичинките им придават пикантен и леко горчив вкус.
Шафранът в кулинарията
Европейските готвачи използват шафрана като ароматизатор и оцветител за сладкарските изделия, при приготвянето на ястия от ориз, в някои напитки, сладкиши, кремове, мусове.
Шафранът не обича да се комбинира с други подправки и винаги надделява. Затова, ако сте решили да го използвате, трябва да сте внимателни с дозите. Добавен в ястието, шафранът му придава приятен златист цвят и аромат. В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.
Шафранът като лекарство
Записи за лечебните свойства на шафрана са открити в древните книги на шумерите, в египетските и китайски медицински текстове. А богатите римляни ароматизирали с него обществените зали и баните. В тибетската медицина шафранът е известен като „цвете, което разкрасява жените“ и се използва за лечението на гинекологични заболявания като липса на менструация, защото стимулира кръвообращението, което е много важен фактор за женската красота и здраве.
Тибетският шафранов минзухар расте на висока надморска височина, което го прави още по-ценен, защото се отглежда в екологично чист район.
Лекарите по тибетска медицина изписват тази билки за стимулиране на храносмилането, облекчаване на коликите и стомашния дискомфорт и намаляване на газовете.
Според предварителните проучвания тичинките на тибетския шафранов минзухар могат да помогнат в борбата с рака. Изследвания върху хора показват, че тибетският шафран е мощен антиоксидант, което означава, че защитава тъканите от свободните радикали.
Японските учени са стигнали до извода, че благодарение на съдържащите се тибетския шафран кроцетин и кроцин той е в състояние да се използва в лечението на заболявания, свързани с увреждането на паметта.
Твърди се, че шафранът подсилва имунната система, и затова се препоръчва срещу умора, сънливост и проблеми с нервите. Освен това съдържанието на кроцин в него стимулира черния дроб и той отделя по-голямо количество жлъчна течност.
Шафранът е ефективен и при остра кашлица, защото притежава силно отхрачващо действие.
Специалистите препоръчват шафранът да се употребява при депресии, анемии, нарушения на функцията на далака, при импотентност, безплодие и много други заболявания.